Nieuw bos in Merelbeke

BOOST plant samen met eigenaars Kris en Greet komende winter 1.250 bomen in Munte, Merelbeke. Het bosje, dat aansluit op een recent aangeplant perceel van de gemeente en het eeuwenoude Makenbos, zorgt zo voor de versterking van het klimaatrobuuste bossennetwerk in de gemeente.

Deze winter is Merelbeke één van de 8 locaties waar er een nieuw BOOST-bos geplant wordt. Dankzij de steun van het project planten De Bosgroepen samen met eigenaars Kris en Greet 1.250 boompjes (0,77 hectare of 1,5 voetbalveld) aan. Het perceel is gelegen in Munte, en vormt een ecologisch geheel met het eeuwenoude Makenbos en het pas ingerichte natuurgebied van de gemeente. De struik- en boomsoorten werden zorgvuldig geselecteerd en zullen uitgroeien tot de ideale schuilplek voor vogels, vlinders en andere kleine diersoorten.

Meerwaarde op ecologisch, economisch én recreatief vlak
De voorgestelde bebossing zal op lange termijn een belangrijke meerwaarde genereren op verschillende vlakken. Ecologisch sluit het gemengd, structuurrijk bos met inheemse bomen en struiken aan bij een jong bos met poelen van de gemeente Merelbeke en bij het eeuwenoude Makenbos waardoor er een nieuwe natuurkern ontstaat. Op economisch vlak zal het bos toelaten om te voorzien in de jaarlijkse brandhoutbehoefte van de eigenaars en zal er daarnaast op lange termijn een beperkt volume kwaliteitshout geproduceerd worden met de overstaanders van populier en de bomen in de kloempen.
Alhoewel het bos niet zal opengesteld worden voor het publiek, zal het toch een recreatieve meerwaarde bieden. Het perceel is gelegen aan een straat zonder doorgaand autoverkeer, maar frequent gebruikt door fietsers en wandelaars die vanaf de straat volop zullen kunnen genieten van de aanblik van de bloemenrijke grazige zone aan de rand van het nieuwe bos, de bloeiende struikengordel en het achterliggend structuurrijk bosdeel.

Versterking natuurkernen voor populatie vuursalamanders
Het BOOST-perceel sluit dus aan bij een recent bebost perceel van zo’n 2 ha, in eigendom van de gemeente Merelbeke en het Makenbos, op een boogscheut van de Makegemse bossen. In die regio komt een grote populatie vuursalamanders voor. Om dit zeldzame en wondermooie beestje te helpen werden recent vier bijkomende poelen aangelegd op het perceel van de gemeente. Deze zijn deel van een uitgebreid poelennetwerk. Een variatie aan beschaduwde en lichtrijke poelen zorgt ervoor dat Merelbeke bij de top behoort op vlak van diverse salamanderpopulaties.

Help je mee?
Wil jij ook een steentje bijdragen aan toekomstige BOOST-bossen? Per 5 euro die jij schenkt, plant BOOST 2 m² nieuw bos aan. Met een gift van 40 euro zorg je dus voor de aanplant van 16 m² bos! BOOST werkt hiervoor samen met de Koning Boudewijnstichting en de Vrienden van De Bosgroepen, enkele sympathisanten die een fonds oprichtten om projecten zoals deze te ondersteunen.

> ja, ik wil graag meewerken aan nieuwe BOOSTbossen!

In de kijkerLees meer recente berichten


Plantactie 20 januari geannuleerd

Plantactie 20 januari geannuleerd

Helaas hebben we moeten beslissen om onze plantactie van 20 januari te annuleren. We keken erg uit naar de plantactie,...

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

Komende winter worden maar liefst 9 nieuwe BOOST-bossen aangeplant, goed voor 10 hectare pure bosuitbreiding. Er komen nieuwe bossen in...

2 BOOST-bossen in Aalter

2 BOOST-bossen in Aalter

BOOST plant komende winter maar liefst 2 bossen in Aalter, en zorgt zo samen met de plaatselijke eigenaars voor de...