Uitbreiding Steenbakkersbos

Corona stak een stokje voor de publieke plantactie bij Bosgroeplid Karel tijdens ‘Dag van de Boseigenaar.’ Dus zorgden Karel en zijn gezin eigenhandig voor bosuitbreiding in het Steenbakkersbos. Samen plantten ze maar liefst 1.500 bomen en struiken.

Karel is gitaarbouwer en voor zijn instrumenten maakt hij gebruik van houtsoorten die in andere klimatologische omstandigheden groeien. Uit liefde voor het hout en de natuur zorgde hij voor een nieuw bos, dat aansluit bij een jong bos van zijn familie. Als één van de drie BOOST-pilootprojecten kon Karel rekenen op de steun van BOOST. Merci, Karel, en merci aan alle boseigenaars die zich inzetten voor onze natuur!

Benieuwd naar hoe de bosuitbreiding in het Steenbakkersbos tot stand kwam? Lees hieronder het verhaal van Karel:

Sinds ik hout professioneel begon te gebruiken, wou ik uit respect voor dit ongelooflijk veelzijdige materiaal een eigen bos planten. Na maandenlang plannen en onderzoeken, kwam deze droom uit: op zondag 29 november plantten we 1500 bomen op een stuk land dat eigendom is van de familie. Het hout van deze bomen zal ik nooit gebruiken, dit mag een wild stukje natuur worden waar de bomen zo oud kunnen worden als ze willen.

Dit is wat we hebben geplant: 150 Europese esdoorns, 350 eiken, 150 berkenbomen, 100 zwarte elzen, 50 beukenbomen, 50 meidoornbomen, 100 lindebomen en 600 noten- en bessenstruiken. Als ik tot mijn 65e ongeveer acht gitaren per jaar blijf maken, dan heb ik zo’n 200 à 250 gitaren gemaakt. Dit betekent dat al mijn klanten peter of meter zullen zijn van minstens vijf bomen. Hoe leuk is dat :-)

Als je net als ik dagelijks met hout werkt en je geeft om de impact daarvan, weet dan dat het echt niet zo moeilijk is om een project als dit op te zetten, of het nu als particulier of bedrijf is. Er zijn veel organisaties en financieringsmiddelen die je dichter bij het realiseren van deze droom kunnen brengen. Hartelijk dank aan Bosgroepen Oost-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen voor het advies en de financiering. Bij deze wil ik gitaarbouwers, houtbewerkers en eigenlijk iedereen aanmoedigen om het ook eens te proberen.

Het planten van al deze bomen geeft enorm veel voldoening, ik kan gewoon niet wachten om te zien hoe de plek er over 20 of 30 jaar zal uitzien! Zoals het oude Chinese spreekwoord luidt: “Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden, het volgende beste moment is vandaag”.

In de kijkerLees meer recente berichten


Uitbreiding Markettebossen – Reeënbos

Uitbreiding Markettebossen – Reeënbos

Deze private eigenaar en zijn familie werkten samen met Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord om dit bebossingsproject te realiseren. Vorig plantseizoen werd...

Elscobos 2

Elscobos 2

Elscolab is een distributeur van meet- en regelapparatuur, milieutechnologie alsook laboratorium apparatuur, en meer nog: de partner voor een betrouwbare...

Rozeriebos

Rozeriebos

Dit bebossingsproject is één van de BOOST-bossen die de Oost-Vlaamse Bosgroepen in de winter 2023-2024 aanplantten, verspreid over Oost-Vlaanderen. Op...