9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

Komende winter worden maar liefst 9 nieuwe BOOST-bossen aangeplant, goed voor 10 hectare pure bosuitbreiding. Er komen nieuwe bossen in Aalter, Gent, Merelbeke, Zottegem, Aalst, Geraardsbergen, Maarkedal en Stekene. De komende maanden stellen we je graag voor aan enkele nieuwe boseigenaars en hun bebossingsdromen.

1,14 nat bos in Sint-Denijs-Westrem
Langs de Putstraat, op een boogscheut van het Gentse Parkbos, groeit binnen enkele maanden één van de nieuwe BOOST-bossen. Het perceel van 1,14 hectare zal beplant worden met maar liefst 16 verschillende boom- en struiksoorten. De soortkeuze houdt rekening met de natte zandleembodem. Zo wordt er een groot aandeel zwarte els en Europese vogelkers aangeplant. Zomereik, zomerlinde, esdoorn, haagbeuk en zachte berk maken het lijstje boomsoorten compleet.
Daarrond komt een golvende en bloeiende struikengordel. We creëren een microklimaat waar insecten, vogels en kleine diertjes zich perfect thuis voelen. Zon, schaduw, hoge én lage begroeiing, in dit bosje is er voor elk wat wils!

Stapsteen in de groene stadrand
Het perceel heeft bovendien interessante ‘buren’. De beboste zone van het aanpalende kasteeldomein Puttenhove zal door de BOOST-bebossing versterkt en uitgebreid worden. Daarnaast ligt het midden in een netwerk van reeds aanwezige kleine landschapselementen. Verbindingen met het nabijgelegen Parkbos en de overige beboste kasteeldomeinen in de omgeving zijn op deze manier verzekerd. Het BOOST-bos is dan ook ecologische ‘stapsteen’ voor allerhande fauna en flora.

Stapje dichter bij de bosuitbreidingsdoelen in Vlaanderen
Samen met de 8 andere dossiers draagt dit BOOST-bos bij aan de bosuitbreidingsdoelen van Vlaanderen. BOOST ondersteunt namelijk enkel pure bosuitbreiding, en geen boscompensatiedossiers. Bovendien moet het voldoen aan de voorwaarden uit het toelagereglement en een voldoende hoge score krijgen van de jury, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat elk dossier een sterke ecologische en landschappelijke meerwaarde biedt.


Daar zijn de nieuwe boseigenaars alvast ook van overtuigd: “Wij kochten dit perceel aan samen met onze toekomstige woning en enkele omliggende landbouwpercelen. Dit perceel lijkt ons de ideale locatie om ons steentje bij te dragen aan de noodzakelijke bosuitbreidingsdoelstellingen in Vlaanderen. We kijken ernaar uit om de verschillende bomen te zien opgroeien en een divers natuurlijk bos te creëren.”

Wil je ook graag bijdragen aan bosuitbreiding in je buurt? Doe dan vandaag nog een gift. Zo kunnen we jaar na jaar zorgen voor gloednieuwe, klimaatrobuuste bossen. Bedankt!

In de kijkerLees meer recente berichten


Plantactie 20 januari geannuleerd

Plantactie 20 januari geannuleerd

Helaas hebben we moeten beslissen om onze plantactie van 20 januari te annuleren. We keken erg uit naar de plantactie,...

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

Komende winter worden maar liefst 9 nieuwe BOOST-bossen aangeplant, goed voor 10 hectare pure bosuitbreiding. Er komen nieuwe bossen in...

2 BOOST-bossen in Aalter

2 BOOST-bossen in Aalter

BOOST plant komende winter maar liefst 2 bossen in Aalter, en zorgt zo samen met de plaatselijke eigenaars voor de...