5 uit-tips om te wandelen in Oost-Vlaamse bossen

Zin om er op uit te trekken? Het bos is altijd een goed idee. Elk seizoen ziet het bos er anders uit, en jong en oud vindt er zijn ding. Op zoek naar rust, of net naar avontuur? Onze bosgroepcollega’s stelden een top 5 samen aan prachtige bossen om er een uitstapje te plannen.


Waar ga jij het liefst wandelen? Of ga je liever fietsen? Deel gerust je tips!

Makegemse Bossen (Merelbeke) – tip van collega Klaartje
Ten zuiden van Gent in de gemeente Merelbeke vormen de Makegemse bossen een hotspot van biologische diversiteit. De oude bossen werden door de mens nooit volledig ontgonnen en herbergen daardoor een schat aan soorten die er de jongste eeuwen konden standhouden. Oude beuken en eiken wisselen af met open plekken, poelen en vochtige bossen. Het is een hotspot voor salamanders en vleermuizen. De Bosgroepen werken er via het project Rodeland samen met heel wat lokale partners om de natuur in deze regio te versterken.
Leuk voor kinderen: Er zitten verschillende geocaches verstopt zitten in het gebied. Bovendien is een interactieve luisterwandeling ‘De Merelbekkers’ met prachtig uitgesneden houten diersculpturen.
Meer info: Makegemse Bossen | Agentschap voor Natuur en Bos

Boembekemolen (Zwalmvallei) – tip van collega Cédric
Het bezoekerscentrum Boembekemolen is één van de vijf watermolens op de Zwalm en ligt midden in het natuurgebied Middenloop Zwalm. Je kan er prachtige wandelingen maken in het reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen. De omgeving is een gaaf natuur- en cultuurlandschap dat gevormd werd door de Zwalm en een oude spoorwegbedding, het Mijnwerkerspad. Je kan in het bezoekerscentrum terecht voor informatie en een lekker drankje op het prachtige terras.
Leuk voor kinderen: In de Boembekemolen kan je een Boeboeksrugzakje ontlenen met opdrachten en raadseltjes die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen. Dat is reuzepret gegarandeerd!
Meer info: www.natuurpuntzwalmvallei.be/boembeke

Stropersbos (Stekene en Sint-Gillis-Waas) – Tip van collega Dries
Het Stropersbos vind je op de grens tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas, bijna in Nederland. Er zijn verschillende ingangen waar je kan kiezen tussen heel wat wandelroutes. Het is een divers bos kronkelpaden, vochtige broekbossen, brede dreven en speelzones. Bovendien sluiten er enkele andere gebieden aan bij het Stropersbos zoals het waterwinningsgebied, waardoor je er best flinke wandelingen kan maken.
Leuk voor kinderen: Er is een laarzenpad, speelzones met boomstamklauterparcours en je kan er zomaar wilde grazers tegenkomen. Wist je dat er ook een bivakzone is?
Meer info: Stropersbos | Agentschap voor Natuur en Bos

Drongengoedbos– Tip van collega Lotte
Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Aalter en Maldegem. Het bos met zijn vele fraaie dreven en heiderelicten is de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier.
Leuk voor kinderen: er is een kabouterpad voor kleuters, een sprookjesbos én je kan er zomaar een schaapskudde tegenkomen.
Meer info: Drongengoed | Agentschap voor Natuur en Bos

Kluisbos (Kluisbergen) – tip van collega Bram
Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens en voornamelijk in Kluisbergen, helemaal op de top van de Kluisberg! Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud.
Leuk voor kinderen: Er zijn ingerichte speelzones waar je heerlijk kan ravotten.
Meer info: Kluisbos | Agentschap voor Natuur en Bos

Op zoek naar meer leuke wandelroutes?
Check dan zeker de site van Toerisme Oost-Vlaanderen Routen met heel wat uitgestippelde wandelingen in het bos. Veel wandelplezier!
Routen | Start je fiets-en wandelavontuur in Oost-Vlaanderen

In de kijkerLees meer recente berichten


Plantactie 20 januari geannuleerd

Plantactie 20 januari geannuleerd

Helaas hebben we moeten beslissen om onze plantactie van 20 januari te annuleren. We keken erg uit naar de plantactie,...

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

Komende winter worden maar liefst 9 nieuwe BOOST-bossen aangeplant, goed voor 10 hectare pure bosuitbreiding. Er komen nieuwe bossen in...

2 BOOST-bossen in Aalter

2 BOOST-bossen in Aalter

BOOST plant komende winter maar liefst 2 bossen in Aalter, en zorgt zo samen met de plaatselijke eigenaars voor de...