2 BOOST-bossen in Aalter

BOOST plant komende winter maar liefst 2 bossen in Aalter, en zorgt zo samen met de plaatselijke eigenaars voor de versterking van het klimaatrobuuste bossennetwerk in deze gemeente.

Afgelopen jaren werd dankzij BOOST al 14 hectare nieuw bos geplant in Oost-Vlaanderen. Dit jaar is onder andere Aalter aan de beurt, met maar liefst 2 nieuwe aanplanten. De percelen zijn gelegen in Bellem, en vormen een ecologisch geheel met de eeuwenoude Markettebossen. De struik- en boomsoorten werden zorgvuldig geselecteerd en zullen uitgroeien tot de ideale schuilplek voor vogels, vlinders en andere kleine diersoorten. Zo zorgt het bos voor meer biodiversiteit in de buurt en een versterking van de reeds aanwezige boskernen.

Heerlijk vertoeven met kinderen en kleinkinderen
Het eerste BOOST-bos uit Aalter is eigendom van Freddy en Marie-Christine. Ze zijn geen nieuwe gezichten voor De Bosgroep: “Wij zijn reeds eigenaar van enkele omliggende beboste percelen, waarvoor we de voorbije jaren fijn samenwerkten met Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord. Zo werden er een zestal jaar geleden kloempen aangeplant in ons bos na het kappen van de Amerikaanse eiken. Wij wonen vlakbij en komen ongeveer dagelijks eens langs. We hebben er veel genot van en vinden het fijn om ons bos elk seizoen te zien veranderen en de jonge boompjes te zien opgroeien. Daarnaast vertoeven we hier graag met onze kinderen en kleinkinderen.”


Het nieuwe perceel van 0,8 hectare zal bebost worden met heel wat inheemse boom- en struiksoorten, in totaal wel 16 verschillende. Er ligt een recent uitgegraven poel in het midden, waar rekening mee gehouden werd bij de soortenkeuze en de opmaak van het plantplan. Zo blijft een deel van het perceel, ten noorden van de poel, niet bebost. Deze zone blijft behouden als open plek wat een interessante ecologische meerwaarde zal opleveren. De meest zonbeschenen oever wordt op deze manier vrijgehouden als interessante opwarmplek voor amfibieën.

Reeënbos
En ook Roland, samen met zijn familie eigenaar van het 2de Aalterse BOOST-bos, is niet aan zijn bebossings-proefstuk toe. De nieuwe bos dat BOOST ondersteunt is deel van een project van maar liefst 4,5 hectare, en grenst aan bestaande bossen en jonge aanplanten die Roland en zijn familie reeds jaren beheerd. Het beplantingsplan hield hier dan ook rekening mee, en voorziet bijvoorbeeld 2 brede bosdreven, die visueel zullen aansluiten op reeds bestaande dreven in de aangrenzende percelen.
“We kijken ernaar uit om dit stuk bos te zien groeien en vinden het fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de nodige bosuitbreidingsdoelstellingen in Vlaanderen. Hoewel we initieel de reeën zullen moeten weghouden uit dit jonge bos, zal het op termijn een waardevolle habitatuitbreiding zijn. We denken er zelfs aan om dit het reeënbos te noemen.”

Ecologische meerwaarde voor de omgeving
Beide bossen zullen, met hun zorgvuldig uitgekozen boom- en struiksoorten zorgen voor een sterke ecologische meerwaarde. Trage groeiers wordt afgewisseld met snelle soorten, vruchtdragende en bloeiende soorten vullen wintergroene struiken aan, en de diversiteit in hoogte en dichtheid (er is ruimte voor open plekken) zorgen samen voor een bijzonder aantrekkelijk habitat voor heel wat soorten.
Dankzij de steun van het project plant de Bosgroepen samen met de lokale eigenaars zo’n 6.000 bomen en struiken (2,81 hectare of bijna 6 voetbalvelden) aan.


Wil jij ook een steentje bijdragen aan toekomstige BOOST-bossen? Per 5 euro die jij schenkt, plant BOOST 2 m² nieuw bos aan. Met een gift van 40 euro zorg je dus voor de aanplant van 16 m² bos! BOOST werkt hiervoor samen met de Koning Boudewijnstichting en de Vrienden van De Bosgroepen, enkele sympathisanten die een fonds oprichtten om projecten zoals deze te ondersteunen.

Zorg voor meer bos in jouw buurt.Lees meer recente berichten


Plantactie 20 januari geannuleerd

Plantactie 20 januari geannuleerd

Helaas hebben we moeten beslissen om onze plantactie van 20 januari te annuleren. We keken erg uit naar de plantactie,...

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

9 nieuwe BOOST-bossen in 2023

Komende winter worden maar liefst 9 nieuwe BOOST-bossen aangeplant, goed voor 10 hectare pure bosuitbreiding. Er komen nieuwe bossen in...

2 BOOST-bossen in Aalter

2 BOOST-bossen in Aalter

BOOST plant komende winter maar liefst 2 bossen in Aalter, en zorgt zo samen met de plaatselijke eigenaars voor de...